Skip Navigation Links.

بی خوابی در بارداری یا اختلال خواب در دوران بارداری را چگونه برطرف کنیم؟

25 اسفند 1403

| 21| مدت زمان مطالعه: 15 دقیقه

تائید شده توسط دکتر سهیلا عارفی فلوشیپ ناباروری - متخصص زنان و زایمان

کپی

کپی شد

https://www.rsct.ir/blogs/ID/5965

بی خوابی در بارداری یا اختلال خواب در بارداری ناشی از دلایلی مختلفی مانند افزایش اندازه جنین، افزایش ضربان قلب، سوزش سردل، استرس و البته تغییرات هورمونی است. به دلیل اهمیت خواب در این دوران باید این مشکل خیلی زود تشخیص داده و راهی برای درمان آن شروع شود

بی خوابی در بارداری یا اختلال خواب در دوران بارداری را چگونه برطرف کنیم؟

 


بی خوابی در بارداری موضوعی شایع است. افزایش هورمون‌های بارداری و سایر تغییرات در بدن (مانند افزایش وزن جنین) می‌تواند باعث ناراحتی شده و مادر را در طول شب بیدار نگه دارد. پس از تولد نوزاد، بیشتر مشکلات خواب به حالت عادی بازمی‌گردند. در این میان، تغییراتی وجود دارد که می‌توانید برای کمک به خواب بهتر در شب ایجاد کنید. بی‌خوابی معمولاً در دوران بارداری به‌ویژه در یک مقطع زمانی خاص بیشتر به چشم می‌آید. با پیشرفت بارداری، احتمال موفقیت در مقابله با بی‌خوابی افزایش می‌یابد. حدود ۲۵ درصد از زنان باردار در اوایل بارداری (سه‌ماهه اول) بی‌خوابی را تجربه می‌کنند. بیش از ۸۰ درصد زنان باردار هم علائم بی‌خوابی را تا پایان سه‌ماهه سوم تجربه می‌کنند. اگر شما هم با این مشکل مواجه هستید و راهی برای مقابله با آن نیاز دارید، ضمن خواندن این مطلب سری‌ به سایت دکترتو بزنید و از یک پزشک متخصص مامایی یا روانپزشک در این زمینه نوبت مشاوره حضوری با آنلاین دریافت کنید. 
 

بی خوابی در بارداری چیست؟ (علت بی خوابی در بارداری)

بیخوابی یک اختلال خواب مکرر است که توسط زنان باردار تجربه شده و نسبتا هم شایع است. بی خوابی در بارداری می‌تواند نشانه‌ای اولیه یا به دلیل سایر شرایط اتفاق افتد. تشخیص افتراقی بیخوابی در بارداری شامل اختلالات اضطرابی، اختلالات خلقی، اختلالات خواب مرتبط با تنفس و سندرم پاهای بی قرار است. به صورت کلی مادران باردار به دلایل زیر دچار بی خوابی در این دوران می‌شوند:

  • تغییر سطح هورمون‌ها 
  • افزایش استروژن و پروژسترون (این هورمون‌ها هم بر تنفس و هم بر مراحل چرخه خواب تأثیر می‌گذارند.)
  • وزن جنین در حال رشد
  • حالت تهوع و استفراغ (بیماری صبحگاهی نیز می‌تواند منجر به بی خوابی شود.)
  • بیدار شدن برای ادرار کردن در تمام ساعات شب (شب ادراری)
  • گرفتگی یا احساس ناراحتی در پاها
  • کمر درد و درد رباط گرد
  • انقباضات شکمی
  • افزایش ضربان قلب
  • سوزش سردل
  • اضطراب در مورد بچه دار شدن و به موازات آن افزایش هورمون استرس کورتیزول
     

۱. بی خوابی در هفته های اول بارداری

ممکن است که بی خوابی از سه ماهه اول بارداری آغاز شود. یعنی زمانی که به دلیل افزایش هورمون پروژسترون (هورمونی که توسط تخمدان‌ها و جفت در دوران بارداری تولید می‌شود.) احساس خواب‌آلودگی بیشتری نسبت به معمول خواهید داشت. با توجه به افزایش هورمون‌های استروژن و پروژسترون در اوایل بارداری، ممکن است در طول روز احساس خستگی کنید و در نتیجه شب‌ها نتوانید به خوبی بخوابید. تقریباً تمامی زنان باردار در برخی مواقع با مشکلات خواب روبه‌رو می‌شوند و این امر تعجب‌آور نیست، زیرا در دوران بارداری علائم مختلفی همچون حالت تهوع، سوزش سر دل و نیاز مکرر به ادرار کردن، موجب اختلال در خواب می‌شود.
 

۲. بی خوابی در ۳ ماه دوم بارداری

مشکل خوابیدن در هر مقطعی از بارداری طبیعی است، اما بسیاری از زنان باردار از آغاز سه‌ماهه دوم تا سوم بارداری با بی‌خوابی روبه‌رو می‌شوند. این امر به دلیل افزایش علائم دیگر بارداری و بزرگ‌تر شدن شکم است که خوابیدن را بیشتر از همیشه سخت می‌کند. با این حال در اکثر موارد، بی خوابی در سه ماهه دوم بارداری کمی بهتر و کمتر می‌شود. 
 

۳. بی خوابی در ۳ ماه سوم باردرای

در سه‌ماهه سوم، پیدا کردن یک موقعیت خواب راحت ممکن است کمی سخت شود. در این مرحله، سطوح بالای استروژن باعث ایجاد رینیت (تورم بافت بینی) در برخی از زنان شده که با خروپف و آپنه انسدادی خواب همراه خواهد بود. افزایش سطح پروژسترون و استروژن در جریان خون می‌تواند باعث افت سطح قند و فشار خون پایین در دوران بارداری شود که به نوبه خود می‌تواند منجر به احساس خستگی و تمایل بیشتر به خواب گردد. همچنین کاهش سطح کلسیم، آهن و اسید فولیک در خون و افزایش وزن شکم باعث می‌شود که بسیاری از زنان باردار دچار گرفتگی در پاهای خود شوند که خواب راحت شبانه را دشوار می‌سازد.

ریفلاکس معده به مری هم که عمدتاً ناشی از شل شدن حلقه عضلانی در انتهای مری است، در بسیاری از موارد در دوران بارداری رخ می‌دهد و باعث برگشت مایع به حلق می‌شود. افزایش سطح استرس و اضطراب نیز به خصوص در سه‌ماهه اول و سوم بارداری منجر به بی خوابی می‌شود. دردهای ناشی از بارداری یکی دیگر از دلایل بی‌خوابی در این دوران هستند. در سه‌ماهه سوم، افزایش فشار مثانه و فشار واژن منجر به مراجعه مکرر به دستشویی می‌شود که خود عامل دیگری برای مختل شدن خواب شبانه است. پیشنهاد می‌شود که مصرف مایعات خود را درست قبل از خواب محدود کنید؛ اما هرگز اجازه ندهید که بدن دچار کم آبی شود!
 

بی خوابی در اواخر بارداری

مشکلات خواب در اواخر دوران بارداری رایج است. شکم در حال رشد، فشار روی دیافراگم، افزایش تکرر ادرار، بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) و سندرم بی قراری پاها (RLS) تنها تعدادی از دلایلی هستند که باعث بی خوابی در این دوران خواهند شد. مشکلات خواب قبل از زایمان در واقع می‌توانند بسیار رایج باشند، اما این به معنای قطعی بودن نزدیکی زمان زایمان نیست. در حقیقت، نوسانات هورمونی و ناراحتی‌های فیزیکی که تجربه کرده‌اید، احتمالاً به اوج خود می‌رسند و منجر به مشکلات خواب می‌شوند.
 

۴. بیخوابی شبانه در بارداری

بی‌خوابی شبانه در دوران بارداری طبیعی است و اگر دچار آن هستید، مهم است که بدانید این بی‌خوابی به کودک شما آسیبی نمی‌رساند. ممکن است این وضعیت نگران‌کننده به نظر برسد و احساس خستگی زیادی برای شما ایجاد کند، اما کودک شما از هیچ عارضه بدی رنج نمی‌برد. با این حال، بهتر است که درباره بی‌خوابی بیشتر بدانید و در صورت تداوم آن، با پزشک خود مشورت کنید.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.

برای بی خوابی در دوران بارداری چکار کنیم؟
به کمک روش‌های درمانی و‌البته پیشگیری مختلفی می‌توان از بی خوابی در دوران بارداری جلوگیری کرد. این روش‌ها عبارتند از: ورزش بهداشت خواب داشتن محیط خوابی راحت کمک گرفتن از انواع تکنیک‌های آرامش بخش خوابیدن در جای خنک و تاریک
دلیل بی خوابی در بارداری چیست؟
بی خوابی در بارداری علل زیادی دارد که از جمله آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: کمر درد سوزش سردل تغییرات هورمونی اضطراب تکرر ادرار
بی خوابی در بارداری و جنسیت جنین ارتباطی با هم دارند؟
در واقع بنابر گفته متخصصان پزشکی، کیفیت خواب تعیین کننده جنسیت کودک نیست. بی خوابی در دوران بارداری اغلب ناشی از تغییرات هورمونی و ناراحتی جسمانی بوده که خواب آرام را دشوار می‌کند.

نویسنده:

SuperUser Account

منبع:

, , ,

دسته بندی:

بارداری

برچسب:

نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: