Skip Navigation Links.

ماه سوم بارداری | بایدها ونبایدهای اوایل ماه سوم بارداری

24 بهمن 1403

| 24| مدت زمان مطالعه: ۵ دقیقه

تائید شده توسط دکتر رومینا روان بخش متخصص زنان و زایمان

کپی

کپی شد

https://www.rsct.ir/blogs/ID/5927

ماه سوم، شامل هفته‌‌های 9 تا 12 بارداری است. در ماه دوم بارداری، علائم شما شدت می‌گیرد، اما هرچه به پایان ماه سوم نزدیک ‌شوید، بسیاری از آن‌ها برطرف می‌شوند. اندازه شکم در ماه سوم بارداری تغییرات محسوسی می‌کند. یکی از اتفاقات مهم این ماه، آزمایش غربالگری است که در این مقاله با جزئیات به آن پرداخته‌ایم. همچنین در مورد تغییرات بدن مادر و جنین در ماه سوم بارداری نیز توضیح خواهیم داد.

ماه سوم بارداری | بایدها ونبایدهای اوایل ماه سوم بارداری

علائم شایع ماه سوم بارداری کدامند؟

در ماه سوم بارداری ممکن است برخی از علائم اولیه بارداری را همچنان تجربه کنید، که برخی از آن‌ها به تدریج تا پایان این ماه فروکش می‌کنند. همچنین ممکن است در این ماه یکسری علائم جدید نیز تجربه کنید. به خاطر داشته باشید که همه مادران لزوما همه این علائم را تجربه نمی‌کنند و نداشتن این علائم، نشانه ناموفق بودن بارداری شما نیست.

 

افزایش ترشحات واژن

بسیاری از زنان تجربه ترشح اب در ماه سوم بارداری را دارند. هورمونهای حاملگی باعث افزایش خون در بدن شما می شوند و از طرفی دیواره واژن و دهانه رحم را شل می کند. این باعث می‌شود که میزان ترشحات واژینال در بارداری بیشتر از قبل باشد. ترشحات واژن یک سیستم دفاعی است که مانع از ورود عفونت از مهبل (واژن) به رحم می‌شود. ترشح اب در ماه سوم بارداری تا زمانی که این ترشحات شفاف یا سفید باشد و بوی بدی نداشته باشد‌‌‌‌، معمولا جای نگرانی ندارد. 

از شستشوی واژن با دوش خودداری کنید؛ زیرا این امر می‌تواند باعث تحریک واژن و عفونت آن شود. سعی کنید از لباس‌زیر پنبه‌ای و گشاد استفاده کنید که تهویه مناسبی داشته باشد تا از عفونت واژن جلوگیری کنید. اگر ترشح اب در ماه سوم بارداری از نظر مقدار و محتوایی که دارد، نگران کننده و غیرطبیعی بود، حتما با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.

 

حالت تهوع

از ماه اول بارداری تا ماه سوم نیز ممکن است همچنان بیماری صبحگاهی یا تهوع بارداری را داشته باشید، اما معمولا خیلی دوام ندارد. مادران زیادی می‌گویند که اوایل ماه سوم بارداری بیماری صبحگاهی آن‌ها به اوج خود می‌رسد و با پایان یافتن این ماه، فروکش می‌کند که خبر بسیار خوبی است! اگر چندان خوش شانس نیستید و هنوز هم دچار تهوع می‌شوید، سعی کنید غذاهای شیرین و ملایمی مانند نان تست‌‌‌‌، برنج یا موز بخورید و چای زنجبیل بنوشید تا معده شما آرام شود.

 

خستگی

خستگی بدن ممکن است در  این ماه نیز ادامه داشته باشد. در دوران بارداری‌‌‌‌، تغییر در سطح هورمونها باعث می‌شود که شما احساس خواب آلودگی و خستگی کنید. از آنجا که بدن برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز جنین، به خون اضافی نیاز دارد، باعث افت فشار خون و قند خون شما می‌شود. این شرایط باعث می‌شود احساس خستگی کنید. 

تا جایی که می‌توانید استراحت کنید‌‌‌‌، آب بنوشید و یک ورزش متوسط انجام دهید؛ زیرا این کارها باعث بهبود خواب می‌شود. یوگا، پیاده‌روی و شنا می‌توانند گزینه‌‌های خوبی برای این دوران باشند، اما قبل از انجام هرگونه تمرینی با پزشک خود مشورت کنید.

 

تغییرات پوستی 

اگر در این ماه متوجه شده‌اید که رنگ نوک سینه‌‌های شما تیره شده است‌‌‌‌، به این دلیل است که بدن شما در این دوران ملانین (نوعی رنگدانه) بیشتری تولید می‌کند. این ملانین اضافی همچنین می‌تواند باعث ایجاد لکه‌‌های قهوه‌ای روی صورت شما شود که به آن عارضه ملاسما یا کلواسما گفته می‌شود. همچنین ممکن است متوجه یک خط عمود تیره شوید که از ناف شما تا ناحیه شرمگاهی ادامه دارد. این خط معمولا در ماه سوم بارداری و به دنبال افزایش اندازه شکم، ظاهر می‌شود. بسیاری از این تغییر رنگ‌ها پس از به دنیا آمدن کودک دلبند شما، یا به کل ناپدید می‌شوند یا بسیار کمرنگ می‌شوند.

 

تغییرات سینه 

در این ماه سینه‌‌های شما نیز در حال رشد و تغییر است. ممکن است ناحیه رنگی سینه‌‌های شما (آرئولا) بزرگتر و تیره تر شود و نوک سینه‌‌های شما ممکن است کمی بیشتر بیرون بزند. در این هنگام، غدد شیری پستآن‌ها در حال آماده سازی برای تولید شیر هستند و مقداری چربی به بافت سینه‌‌های شما اضافه می‌شود. اگر سینه‌بند شما اخیرا خیلی تنگ شده است‌‌‌‌، احتمالاً زمان آن رسیده که سایز سینه‌بند خود را افزایش دهید. 

 

یبوست

برخی از هورمونهای بارداری می‌توانند باعث کندشدن حرکات دستگاه گوارش شما شوند و ایجاد یبوست کنند. همچنین ممکن است آهن اضافی موجود در ویتامین‌‌های دوران بارداری یا رژیم غذایی غلط، دلیل یبوست بارداری شما باشد. اطمینان حاصل کنید که به میزان کافی آب دریافت می‌کنید و سعی کنید فیبر بیشتری بخورید. میوه‌‌ها‌‌‌‌، سبزیجات و غلات کامل منبع خوبی از فیبر هستند.

 

تکرر ادرار

ممکن است در این ماه دچار تکرر ادرار شوید، زیرا در این هنگام بدن شما مقدار زیادی هورمون بارداری hCG تولید می‌کند. افزایش حجم خون به کلیه‌‌های شما فشار می‌آورد. همچنین‌‌‌‌، رحم در حال رشد نیز به مثانه فشار می‌آورد، که هر دوی اینها باعث تکرر ادرار بارداری بگیرید.

 

کمردرد و درد شکم

تغییر در سطح هورمونها علاوه بر همه مواردی که ذکر شد، علت کمر درد در ماه سوم بارداری نیز هست. همچنین رحم در حال رشد رباط‌‌ها و تاندون‌‌های شما را می کشد و باعث می‌شود در قسمت تحتانی شکم احساس درد کنید. انجام یکسری حرکات کششی می‌تواند به کاهش درد کمک کند. اما قبل از شروع هرگونه تمرین در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید.

 

تغییراتی در میل به غذا

ممکن است اوایل ماه سوم بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و تهوع بارداری، همچنان نسبت به بو یا طعم‌‌های خاصی احساس بدی داشته باشید. به مرور زمان و هرچه به انتهای این ماه نزدیک می‌شوید، اگر حالت تهوع شما فروکش کند، ممکن است متوجه شوید که اشتهای شما دوباره بازگشته است. بنابراین می توانید از خوردن غذاهای مورد علاقه و سالم لذت ببرید.

 

جنین در ماه سوم بارداری چقدر رشد میکند؟

  • در پایان ماه سوم بارداری جنین به طور میانگین بین 5 تا 10 سانتی متر طول و حدود 42.5 گرم وزن دارد. با پایان یافتن سه ماهه اول بارداری تقریبا تمام اندامهای جنین ایجاد شده‌اند. 
  • از طرف خارج‌‌‌‌، دست و پای کودک در حال رشد هستند و انگشتان دست و پا نیز به‌تدریج شکل می‌گیرند. ناخن‌ها نیز تقریبا از ماه سوم بارداری بر روی انگشتان ایجاد می‌شوند. 
  • در بعضی مواقع در این ماه‌‌‌‌، دستگاه تناسلی خارجی کودک شما شروع به شکل‌گیری می‌کند. مدت زیادی باقی نمانده که متوجه شوید فرزند شما دختر است یا پسر! 
  • سر در این مرحله بزرگتر از بدن دیده می‌شود، زیرا مغز در حال تکامل است.
  • رگ‌ها از طریق پوست شفاف جنین قابل مشاهده هستند. همچنین‌‌‌‌، اثر انگشت کودک شما در ماه سوم بارداری شکل می‌گیرد.
  • پلک‌‌ها تشکیل شده و چشم‌‌ها را پوشانده و از آن‌ها محافظت کامل می‌کند.
  • زبان، دهان و حنجره در حال تکامل است. لب فوقانی در حال شکل‌گیری است و فک‌‌ها در جای خود قرار دارند. گوش و بینی در این ماه قابل مشاهده است. 
  • در حالی که گردن جنین شکل می‌گیرد، نوک پستان‌ها و فولیکول‌‌های مو نیز در این ماه تشکیل می‌شود.
  • کودک در این ماه شروع به مکیدن انگشت شست خود و سکسکه می‌کند.
  • در ماه سوم، قلب رشد می‌کند و ضربان قلب را می‌توانید از طریق سونوگرافی بشنوید.
  • ماهیچه‌‌ها و استخوان‌های کودک شما تکامل یافته و سیستم عضلانی-اسكلتی بدن کودک را تشکیل می‌دهند. ممکن است برخی از استخوان‌ها شروع به سخت‌شدن کنند‌‌‌‌، اما ستون فقرات هنوز نرم است. 
  • کودک شما در این زمان شروع به حرکت دادن دست و پا، لگد زدن‌‌‌‌، کشش‌‌‌‌، پیچ خوردن و چرخاندن خود می‌کند. ممکن است حرکات را احساس نکنید، زیرا رحم شما هنوز بر روی لگن قرار دارد.
  • مغز استخوان شروع به تولید گلبولهای سفید خون می‌کند که سیستم ایمنی کودک را شکل می‌دهند.
  • روده کودک در ماه سوم بارداری تکامل می‌یابد و شروع به انقباض و انبساط می‌کند. این نوعی تمرین برای سلامت دستگاه گوارش کودک است.
  • لوزالمعده شروع به کار کرده و هورمون انسولین را ترشح می‌کند.
  • کلیه‌‌ها در حال حاضر توسعه یافته و شروع به دفع ادرار در مثانه می‌کنند.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.

نویسنده:

SuperUser Account

منبع:

, , ,

برچسب:

نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: