به گزارش روابط عمومی، دکتر معصومه نوری۱۶ مهر ماه در کارگاه آشنایی با سلولهای بنیادین، کاربرد و پتانسیل آن در درمان بیماریها که در بیمه سلامت مازندران برگزار شد، اظها کرد: سلول بنیادی به کرات در این سالها شنیده شده، بدن از سلول ساخته شده اما سلولهای بنیادی دو ویژگی متمایز دارند که در دو قالب تقسیم متقارن و غیرمتقارن تعریف میشود.
وی با بیان اینکه در طول زندگی به طور میانگین بازسازی بدن بهویژه در بافتهایی که سلولهای آن از بین میروند؛ انجام میشود، افزود: اما تامین سلولهای مورد نیاز با تقسیم سلولهای بنیادی صورت میگیرد.
به گفته دکتر نوری در سال ۲۰۰۶ کشفیات در حوزه سلولهای بنیادی انجام شد و ۲۰۱۲ جایزه نوبل به آن اعطا شد که نشان از اهمیت علم در این حوزه دارد.
وی با اشاره به این نکته که در روند طبیعی تکامل انواع سلولهای بنیادی را داریم که به مرور قدرت خود را از دست میدهند، یادآور شد: سلولهای هماتوپیتیک؛ این سلولها تعدادشان در مغز استخوان نادر است.
مدیر واحد تحقیق و توسعه شرکت فناوری بن یاختههای رویان درباره خون بند ناف، گفت: بسیاری مواقع پس از تولد این خون دور ریخته میشود اما این خون دارای درصد قابل ملاحظه ای سلول هماتوپیتیک است.
دکتر نوری افزود: سلول هماتوپیتیک در برخی بیماریها ازجمله نقص سیستم ایمنی استفاده میشود . که در سال ۱۹۶۸ این سلولها شناسایی و ۱۹۸۷ آمریکا از قابل ملاحظه بودن تعداد این سلولها در خون خبر داد و اندکی بعد خون بندناف منبع سلول هماتوپینیک معرفی شد.
وی اظهار کرد: باتوجه به اهمیت یافتهها ضرورت تشکیل بانک خون و لزوم تدوین سازوکار جمعآوری آن محرز شد که در قیاس با سایر منابع، مغز استخوان مهمترین منبع تامین سلولهای بنیادی خونساز است.
مدیر واحد تحقیق و توسعه شرکت فناوری بن یاختههای رویان، با بیان اینکه مهمترین مشکل خون بند ناف محدودیت حجم آن و درنتیجه کم بودن سلولهای موجود در آن است، گفت: به همین دلیل فرایند پیوند با کندی بیشتری انجام میشود و سیستم ایمنی دیرتر بالا میآید.
این مسئول خاطرنشان کرد: ماهیت خون بند ناف در تمام دنیا جا افتاده و دو مدل خدمات رسانی شامل بانکهای عمومی و خصوصی بند ناف در این حوزه انجام میشود.
معصومه نوری با اشاره به اینکه تقریبا در تمام دنیا بانکهای بند ناف از گستردگی برخوردارند، گفت: بانکهای بندناف در اروپا بیشتر عمومی و آمریکا و شرق آسیا خصوصی است.
وی فرایند فریز رساندن دما از دمای محیط به منفی ۱۵۶ درجه که به وسیله دستگاههای قابل کنترل انجام میشود، اعلام کرد و گفت: مطالعات نشان میدهد درصورت درست انجام شدن فرایند انجماد و پردازش، توانایی استفاده از این سلولها تا بیش از ۲۰ سال خواهد بود.
نوری درباره استفاده از سلولهای بنیادی در درمان بیماریها گفت: درمانهای استاندارد، ناهنجاریهای سیستم خونی و مانند آن توسط این سلولها انجام میشود. بیشترین مصرف سلولها در مجموعه ما برای کودکان و بیماری ALL بود.
به گفته نوری، باتوجه به روند سالمندی جامعه جهانی، بیماریهای عضلانی، استخوانی و مانند آن بیشتر در جامعه دیده میشود؛ به نظر میرسد با نسل جدیدی از بانکهای خون بند ناف که منابع خوبی از سلولها و افزایشدهنده توان پیوند است روبرو خواهیم بود.
به گزارش ایسنا، نوری در ادامه درباره مزایای خون بند ناف در درمان اظهار کرد: رویکرد استفاده تا ۲۰۱۳ با اندکی نوسان افزایش داشت و در دوران کووید نیز کارایی بالایی داشت. دومین بهرهگیری پس از بیماریهای خونی، استفاده از خون بند ناف در بیماریهای عصبی است که پشتوانه اجرای آن مطالعات حیوانی، آزمایشها و مانند آن بودهاست.
وی با بیان اینکه محصولات متنوعی از ضمائم زایمانی میتوان تهیه کرد که یکی از درمانها در حوزه زخمها است و بسیار کارایی دارد، افزود: سرم خون بند ناف کشت سلول را غنیتر پشتیبانی میکند و محصول تولیدی ما در این حوزه به طور موقت در حوزه ریسرچ گرید قابلاستفاده است.
به گفته نوری منابع سلولی بافت بند ناف در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، در دوران کووید ۱۹ دو مطالعه به واسطه این سلولها انجام شد. براساس اطلاعات و بنیه مجموعه، مطالعاتی در سال ۲۰۱۷ در حوزه بالینی انجام شد CP یک بیماری عصبی پیشرونده است که در مطالعات ما روی کودکان، سه گروه مطالعاتی تشکیل شد. ۱۴ ارزیابی انجام شد و نتایج نشان میدهد استفاده از سلولهای بنیادی سبب افزایش حرکات کودکان تحتدرمان و بهبود کیفیت زندگی آنها شد.
پایان مطلب/