هر خانمی که تصمیم به بارداری می گیرد، خواه از قبل دچار مشکلات روحی بوده باشد یا هم اکنون از بیماری های روحی رنج می برد و یا خانم هایی که برای اولین بار قصد تجربه بارداری را دارند و یا حتی مادرانی که دارای فرزند هستند و مجدد اقدام به بارداری می کنند، اگر دوستان و آشنایانتان تصمیم به بارداری دارند ولی دچار ناراحتی های روحی هستند، این توصیه ها می تواند برایشان موثر باشد.
چگونه می توانم مطمئن شوم که بارداری سالمی دارم؟
برای داشتن یک بارداری سالم رعایت نکات زیر ضروری است:
- سیگار نکشید
- مصرف الکل قطع کنید
- مصرف انواع مواد مخدر را متوقف کنید
- اگر اضافه وزن دارید وزن خود را کاهش دهید - تغذیه سالم و ورزش ممکن است کمک کند
- اگر کم وزن هستید وزن خود را افزایش دهید
- اسید فولیک (400 میکروگرم روزانه) را به مدت 3 ماه قبل از بارداری و در 12 هفته اول بارداری مصرف کنید
- اگر از برخی داروها استفاده می کنید، دوز بالاتری از اسید فولیک (5 میلی گرم در روز) مصرف کنید.
- از مکمل ویتامین D استفاده کنید
- از سوی دندانپزشک خود معاینه شوید - اگر بیماری لثه دارید، احتمال زایمان زودرس بیشتر است.
- توسط پزشک متخصص زنان معاینه شوید و آزمایش پاپ اسمیر و غربالگری بیماری های مقاربتی را قبل از بارداری انجام دهید.
- اگر دچار برخی بیماری های جسمی مانند دیابت یا صرع هستید حتما با پزشک متخصص مشورت کنید
- درباره نحوه تغذیه سالم و غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید، راهنمایی دریافت کنید.
سلامت روحی در دوران بارداری
از هر 5 زن، یک نفر در دوران بارداری یا بعد از تولد کودک، با مشکلات روحی ناشی از بارداری مواجه می شود.
این مشکل برای هر شخصی ممکن است اتفاق بیافتد. افسردگی و اضطراب دو مشکل شایع از جمله مشکلات روحی بارداری است. 10 تا 15 نفر از هر 100 زن باردار، تحت تاثیر این مسائل قرار می گیرد. دقیقا مانند دیگر زمان های زندگی، شخص ممکن است درجات مختلفی از بیماری های روحی را تجربه کند. حتی شما نیز ممکن است اگر باردار شوید، به بیماری روحی دچار شوید.
مشکلات سلامت روانی که در گذشته داشته اید، می تواند نگران کننده باشد زیرا ریسک بدحال شدن شما را به خصوص بعد از تولد نوزاد افزایش می دهد. با این حال، با کمک مناسب اغلب می توان از این امر جلوگیری کرد. اینکه چگونه سلامت روان شما در دوران بارداری تحت تاثیر قرار می گیرد به چیزهای زیادی بستگی دارد. مانند:
- نوع بیماری روانی که قبلاً داشته اید.
- قطع دارویی که برای یک مشکل روحی استفاده می کردید. اگر این کار را در زمان بارداری انجام دهید، در معرض خطر بالای عود بیماری هستید. اگر یک بیماری شدید داشته اید احتمال عود بیشتر می شود، اگر چندین دوره به این بیماری مبتلا شده اید و یا اخیرا درگیر آن بوده اید.
- رویدادهای استرس زایی که اخیر در زندگی با آن مواجه شده اید (مانند مرگ یکی از اعضای خانواده یا پایان یک رابطه).
- چه احساسی نسبت به بارداری خود دارید - ممکن است از باردار بودن خوشحال باشید یا نباشید.
- خاطرات ناراحت کننده در مورد مشکلات دوران کودکی شما.
اگر در گذشته مشکلات روحی و روانی داشته باشم، اما اکنون خوب باشم، چه؟
اگر باردار هستید و در گذشته دچار مشکلات مرتبط با سلامت روان بوده اید باید به یک متخصص روانپزشکی ارجاع داده شوید:
- یک بیماری روانی جدی، مانند اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، اختلال اسکیزوافکتیو یا افسردگی شدید.
- روان پریشی پس از زایمان یا افسردگی شدید پس از زایمان.
- یک اختلال اضطرابی شدید مانند اختلال وسواس فکری جبری.
- یک اختلال خوردن، مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی.
روش درمان افسردگی در دوران بارداری
ممکن است در صورت مشاهده و احساس علائم افسردگی بارداری از خود بپرسید با افسردگی بارداری چه کنم؟ به یاد داشته باشید که افسردگی دوران بارداری موقتی و قابل درمان است. اگر افسردگی خفیف تا متوسط را تجربه می کنید، حمایت عاطفی و عملی از جانب عزیزان و اطرافیان شما می تواند به شما در مدیریت این اختلال رفتاری کمک کند. اگر به کمک بیشتری نیاز دارید، درمانهای روانشناختی و یا پزشکی مؤثری وجود دارد. در واقع دو نوع درمان روانشناختی در مدیریت انواع افسردگی مثل افسردگی قبل از پریود، افسردگی در حاملگی و همچنین افسردگی بعد زایمان بسیار مؤثر هستند:
درمان شناختی رفتاری به شما کمک می کند تا افکار منفی در مورد بارداری و والدین بودن را شناسایی کنید و آنها را به چالش بکشید تا یاد بگیرید چگونه می توانید به روشی متفاوت به تفکر ایده آل و صحیح نزدیک شوید.
درمان بین فردی به شما کمک می کند تا از دست دادن ها، تغییرات یا تعارضات گذشته را که ممکن است در افسردگی دوران بارداری نقش داشته باشد، حل کنید.
در برخی موارد، پزشک ممکن است داروی افسردگی بارداری را پیشنهاد کند. اینها داروهایی هستند که به مدیریت علائم افسردگی کمک می کنند تا بتوانید انرژی و فکر بیشتری برای بهبودی و بازگشت به خودتان بگذارید. دو نوع رایج از داروهای ضد افسردگی که در بارداری استفاده می شوند، مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) و ضد افسردگی های سه حلقهای (TCAs) هستند اما به یاد داشته باشید که قبل از مصرف هر گونه دارو (تجویز شده یا بدون نسخه) در دوران بارداری یا شیردهی با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید و بپرسید که آیا این دارو برای شما و کودک شما بی خطر است یا خیر.
درمان افسردگی، استرس و اضطراب دوران بارداری با ورزش را امتحان کنید. تحقیقات نشان داده که کاهش اضطراب و افسردگی با ورزش ممکن است و می توانید ورزش منظم سبک را برای این دوران، در نظر بگیرید.
حتی اگر در این دوران بارداری خوب هستید، دریافت مشاوره متخصص بسیار مهم است. زنانی که این بیماری ها را داشته اند در معرض خطر بالایی برای ناخوشی پس از وضع حمل هستند.
پایان مطلب/